Bazele planificarii si utilizatii produselor Eternit detalii

Constructii pentru incendii 

Peretii exteriori ai cladirii 

Cu peretii exteriori de cladiri Eternit sunt posibile solutii foarte avantajoase pentru case duble sau randuri de case cu doar doua captuseli. Foto: Becker+Schöne Architektur.

Peretii pentru incendiu trebuie sa previna propagarea flacarilor la celelalte cladiri. Pentru construirea peretilor de inchidere in clasele de constructie 1-3, cerintele referitoare la utilizarea materialelor ignifuge si solicitarile mecanice sunt reduse, ivindu-se astfel posibilitatea de a folosi economic si ecologic lemnul. 

Conform Modelului de Constructie (Musterbauordnung - MBO) din 2008, peretii exteriori ai cladirilor pot fi construiti din lemn pentru clasele de constructii 1-3 (distanta pana la podeaua superioara ≤ 7 m) si trebuie sa aiba o rezistenta la incendii de gradul F90-B (din exterior) si de F 30-B (din interior).

Doua serii de captuseala 

Placi de lemn cimentat Duripanel
Placi de gips-carton Siniat Hydropanel

Pentru a urma aceste indicatii, constructia necesita, conform DIN 4102-4, patru captuseli din materiale de lemn, respectiv placi de gips. Alte suprastructuri reglementate prin teste presupun in multe cazuri patru straturi, motiv pentru care sunt destul de costisitoare. Peretii exteriori Eternit necesita numai doua straturi: partea dinspre interiorul camerei cu Placi de gips-carton Siniat Hydropanel  de 12 mm grosime (ignifug, A2-s1, d0) si partea exterioara cu placi de lemn cimentat Duripanel B1 cu grosime de 18 mm (greu inflamabil, B-s1, d0). Acestea reduc timpul de lucru si totodata costurile. 

Aranjamente pentru case duble si serii de case

Peretii exteriori Eternit (F 30-B/F 90-B) in constructii simetrice pentru case duble si serii de case | Sectiune orizontala | Izolare fonica: RW,R = 61 dB intre casele A si B.

La serii de case si case duble, relatiile intre proprietari joaca un rol important. In cazul in care este vorba, spre exemplu, despre o casa dubla pe acelasi teren, e nevoie de un singur perete despartitor intre cele doua jumatati ale casei. Daca sunt doua terenuri separate, atunci se realizeaza o constructie de granita, unde este necesara crearea unui perete de cladire. In acest caz, fiecare casa trebuie sa fie echipata cu un perete. Pe langa caracteristicile de protectie impotriva incendiilor, este de observat aici si izolarea fonica. Casele duble sau in serie de pe acelasi teren sunt in general realizate cu structuri de lemn bivalve si decuplate, care ofera o protectie fonica mult mai buna decat constructiile cu un singur strat. Testat, peretele exterior Eternit cu structura simetrica ofera o izolare de RW,R=61dB respectand astfel cerintele DIN 4109 – izolare acustica a cladirilor. Aceasta presupune o atenuare a zgomotului de minim 57 dB.

Proprietate din seria caselor simetrice

 
 

Cerinte pentru structurile pe granita sau laterale

Peretii exteriori ai cladirilor pot fi realizati cand distanta pana la constructia vecina este mai mica sau egala cu 5,0 m sau cand exista maxim 2,5 m pana la marginea granitei. Cand trebuie efectuat un perete de inchidere a cladirii, graficul adiacent poate fi indepartat. Este importanta de asemenea si alegerea materialului fatadei. Peretii exteriori nu pot fi acoperiti cu materiale inflamabile ca lemnul, insa pot fi construiti de catre dulgheri cu materialele non-inflamabile Eternit care sunt nu numai estetice, insa si o solutie standard recomandata.

Cerinte pentru granitele terenurilor 

Sursa: Dr. Ing. Holger Schopbach, Romrod
 
Pereti exteriori Eternit de exemplu placi de fatade Eternit Natura | Sectiune orizontala


Mai multe despre tema pereti exteriori puteti gasi in documentul 
HOLZ TRIFFT ZEMENT“ la pagina 12  – o prezentare generala a constructiilor de protectie testate impotriva incendiilor gasiti la pagina 38.