Inovatie din traditie - noi produse si tehnologii detalii

Angajamentul cultural

... este pentru Eternit:

 

nu un lux, ci o responsabilitate sociala din viata de zi cu zi.

Prof. Jan R. Krause, Manager Comunicare Corporatista la Eternit

Eternit incurajeaza studentii la arhitectura cu Premiul "Egon-Eiermann“ si sprijina cu regularitate platforme de expozitii mici si mari precum Bienala de Arhitectura din Venedig, Forumul de Arhitectura Aedes si Galeria de Arhitectura Berlin. Nu in ultimul rand, in arhitectura corporatista Eternit pune mare pret pe calitate si sustenabilitate. Moduri de constructie moderne si utilizari inovative ale materialelor sunt pretuite in toate cladirile companiei. 

Galerii de arta temporare

Eternit Faserzement spielt seit seiner Entwicklung eine Rolle in der Kunst
Galeria de Arta Temporara Berlin (2008-2010)

Fibrocimentul are o traditie atat de lunga in arta moderna, incat chiar si Picasso a pictat la un moment dat pe acest material. Un exemplu interesant pentru fericita simbioza este Galeria de Arta Temporara Berlin, care din 2008 pana in 2010 a creat in Schlossplatz un spatiu pentru arta contemporana. Arhitectul austriac Adolf Krischanitz a realizat  sala de expozitie de 600 mp din lemn cu placi de fibrociment Eternit. Simbolica si provocatoare, galeria de arta a reprezentat un obiect de arta in sine, in care fatadele Eternit de 55 x 20 metri si cutii de 11 metri inaltime au fost transformate de artisti in spatii de expozitie extrem de vizibile.

Bauhaus - un model conceptual

Eternit als Teil der Bauhaus-Ausstellung
Expozitia Bauhaus in Berlin, la Martin-Gropius-Bau

La cea de-a 90a aniversare a Bauhaus a avut loc la Martin-Gropius-Bau in Berlin cea mai mare expozitie de Bauhaus a tuturor timpurilor. Instalatia accesibila, cu pereti Eternit de trei metri, a purtat vizitatorii in diferite situatii contemporane din magazine, locuinte sau viata de zi cu zi. Pe langa reprezentari de Bauhaus-uri istorice au fost expuse si lucrari ale artistilor contemporani care au expus cum ideea Bauhaus continua sa aiba un impact pana in zilele noastre.

Bienala de arhitectura Venedig

Eternit beteiligt sich regelmäßig an der Architekturbiennale
Pavilionul german 2012 in Giardini, Venedig.

Dupa 2002 si 2010, Eternit SA a sprijinit si in 2012 contributia germana la Expozitia Internationala de Arhitectura din Venedig. Pe langa cultura actuala de constructii au fost evidentiate aici teme precum constructiile sustenabile si folosirea economica a resurselor. Teme care reflecta in mod traditional cultura organizationala Eternit. 

Premiul Egon-Eiermann

Mit dem Egon-Eiermann-Preis werden regelmäßig Architektur-Studenten gefördert
Premiul Egon-Eiermann pentru studenti si tineri arhitecti 

Eternit si tinerele talente din arhitectura asociaza numelui Egon Eiermann atat o obligatie cat si o responsabilitate. De 20 de ani, Eternit SA impreuna cu editura Karl Krämer ofera binecunoscutul Premiu „Egon-Eiermann“ si incurajeaza astfel studenti si tineri arhitecti, precum si colaborarea cu liceele.

Werkbund

Fabrica Eternit, Design Ernst Neufert

Eternit SA este din 1957 un membru activ al Asociatiei Germane a Mesterilor (Werkbund) si s-a integrat in platforma interdisciplinara fondata in 1907 pentru proiectarea umana a mediului inconjurator. Arhitectii si membrii Werkbund Paul Baumgarten si Ernst Neufert au adus de asemenea cultura arhitecturala Eternit la forma finala. De la descoperirea fibrocimentului de mai bine de 100 de ani a inspirat acesta material arhitecti, artisti si designeri. De altfel, si Eternit s-a lasat inspirat. Exista asadar o bogata istorie a colaborarilor cu alti membri Werkbund, printre care Le Corbusier, Max Bill, Willy Guhl, Rudolf J. Schmitt, Konrad Wohlhage, Astrid Bornheim, Folke Hanfeld. In 2009 Eternit SA a devenit sponsor principal al zilelor germane Werkbund din München cu tema "Viitorul locuintelor in oras". 

Cultura arhitecturala Eternit

Wichtige Architekten entwarfen Gebäude von Eternit
Casa Eternit din Berlin de Paul Baumgarten

O piatra de temelie a culturii organizationale Eternit este arhitectura companiei. Din aceasta se poate observa clar intreaga complexitate a identitatii intreprinterii. Acest lucru se aplica si pentru produse: calitatea primeaza. Asadar, in perioada de boom a anilor postbelici, au fost angajati doi importanti arhitecti pentru cladirile firmei. In Berlin, Paul Baumgarten a renovat mai multe cladiri de fabrici la sediile din Rudow, casa Eternit cu showroom-ul si locuintele angajatilor de la gradina zoologica si propria casa de oaspeti Eternit din Grunewald – in prezent refacuta cu multa grija de arhitectii Gewers, Kühn und Kühn. In Heidelberg, Ernst Neufert a proiectat planul amplasamentului fabricii Eternit iar timp de 10 ani dupa 1954 a construit toate halele si cladirile administrative. 

Zuständig für die Architektur der Unternehmensgebäude ist Astrid Bornheim.
Academia Eternit din Heidelberg

Angajata la aceste standarde arhitecturale, Astrid Bornheim dezvolta mai departe astazi constructiile Eternit in diferite locatii. Alaturi de modernizarea sediului central Eternit - care a fost in acelasi timp un proiect pilot pentru testarea noilor tehnologii si detalii pentru fatade pe modelul lui Neufert - Astrid a ridicat in 2011 si noua constructie pentru Academia Eternit, centrul propriu de formare al intreprinderii pentru arhitecti, comercianti si prelucratori. In plus, arhitecta este din 2004 responsabila pentru expozitiile si targurile in care ia parte Eternit. Castigatoare a mai multor premii, ca de exemplu ADAM Award, aici sta mereu in prim plan abordarea inovativa si perceptia senzoriala a materialelor.